KUNDCASE:

Nyskapande kompetensutveckling på Jfokus

I Java-och JavaScriptvärlden dyker det hela tiden upp nya spännande tekniker. För att ha en chans att hänga med gäller det att kompetensutveckla sig kontinuerligt, vilket C.A.Gs javautvecklare lägger ner mycket tid på. På Jfokus som är den största javakonferensen i Sverige visar de på ett roligt och annorlunda sätt upp de tekniker de fördjupat sig i under året.

Till Jfokus kommer bara javautvecklare som är intresserade av att lära sig mer och det är precis dem vi vill träffa. Därför har vi under de senaste åtta åren varit där som utställare och tagit tillfället i akt att visa upp vad C.A.Gs javaspecialister kan göra. Ett bra sätt att locka konferensdeltagare till montern är att visa något som rör på sig. Varje år tar javautvecklarna därför fram ett spel som baserar sig på de tekniker som de har tyckt varit mest spännande under året, vilket görs under årets kompetens-dagar. Det är sällan de tekniker som bäst lämpar sig för att göra spel med. Men definitivt de roligaste! ”Deltagarna brukar samlas kring vår monter och undra vad det är för något vi har gjort. Då får vi chansen att berätta mer om oss och allt kul vi gör. Inte minst kompetens-utvecklingssatsningarna”, säger Anders Engström, konsultchef på C.A.G.

 

Jfokus roligaste monter

Ett år byggde vårt javateam ett spel med hjälp av en dansmatta och använde integrationsramverket Apache Camel som spelmotor, vilket fungerade över förväntan. Ett annat år visade de upp en stor drönare som styrdes via en Leap-motion-sensor, en sensor som ser hur man rör händerna. Det hela var väldigt lyckat och drönaren gjorde sitt jobb att dra folk till montern. Styrningen däremot var lite lynnig och efter det året är det nu förbjudet att ha drönare på Jfokus.

 

Racing Manager System gör succé

Det första året teamet arbetade med att koppla kompetensdagarna till Jfokus utvecklades Racing Manager System. Systemet är en applikation med ett backendsystem som har hand om användarhantering, resultatlista och tidtagning och ett frontendsystem där användaren kan registrera sig, anmäla sig till tävlingen och se aktuell resultatlista. Racing Manager System har sedan vidareutvecklas under åren. Tekniker och ramverk som javateamet har lärt sig under kompetensdagarna har lagts till. På Jfokus har Racing Manager System sedan använts för olika tävlingar där det gäller att så snabbt som möjligt ta sig runt en bana i varierande former och storlekar. Under åren har tävlingar med en radiostyrd boll, en robotbil med laserprickskytte och en variant av det klassiska Brio-labyrint-spelet fått folk att flockas kring C.A.Gs monter.

 

Serverless på Jfokus

Under 2019 hade javateamet kompetensdagar om Amazons serverless-tjänster, vilket förstås innebar att Racing Manager System gjordes helt serverless till Jfokus 2020. Årets tävling bestod i en labyrint där en boll skulle tas från start till mål, vilket som vanligt blev en riktig publikmagnet för C.A.Gs monter. ”Det var något av ett nytt utvecklingsparadigm att jobba med denna typ av tjänst som serverless. Alla i teamet har tyckt att det har varit en spännande utmaning”, säger Fredrik Dahlman, javaspecialist och kompetensområdesansvarig på C.A.G.

 

Konsultdriven kompetensutveckling

Kompetensutvecklingen drivs av java-utvecklarna själva som bestämmer vad årets kompetens-dagar ska ta upp för nya spännande tekniker. Det sker utifrån individuella mål, vad som händer på marknaden och vad de tycker är mest spännande. Kompetensutvecklingen sker till stor del genom kompetensdagar där teamet går igenom någon intressant teknik med både föreläsningar samt hands-on labbande. Kompetensutvecklingen sker även genom studiecirklar, kurser “på stan”, externa kurs-hållare på kontoret och konferenser som DevCon och AWS summit. ”Att hålla nyfikenheten vid liv som utvecklare är viktigt och alla i vårt javateam drivs av att lära sig nya saker. Det är därför vi har så kul”, menar Anders.

KONTAKTPERSON
Anders Engström
+46 70 842 05 94
anders.engstrom@cag.se

C.A.G-BOLAG SOM JOBBAT MED KOMPETENS JAVA

C.A.G CONTACTOR

DELA

X
X