Digitaliserad vård underlättar min vardag

Nina Dahlin är en av våra seniora konsulter och hon arbetar som projektledare på C.A.G Healthcare. I detta blogginlägg beskriver hon om varför hon vill vara med och bygga system som underlättar för vårdpersonal och som skapar säkrare och mer lättillgänglig vård för patienterna

Digitaliserad vård underlättar min vardag

Digitaliserad vård underlättar min vardag 1949 1016 C.A.G

Min son har typ 1 diabetes. Typ 1 diabetes är en autoimmun sjukdom som det idag inte finns något botemedel för. Vi lever med min sons diabetes dygnet runt alla dagar om året. Livet med diabetes innebär att ständigt vara på sin vakt. För höga insulindoser innebär ett för lågt blodsocker som akut måste behandlas med dextrosol eller andra snabba kolhydrater. Ett för högt blodsocker innebär förslitning av blodkärlen och kan på sikt leda till allvarliga skador på kroppen.

 

Vi har haft det jobbigt en period med många höga blodsockervärden som vi inte fått ordning på. Idag behövde jag kontakta barndiabetesavdelningen på sjukhuset för att få hjälp med att ställa in insulindoserna bättre. Igår kväll laddade jag upp alla värden från sonens insulinpump; blodsockervärden och insulindoser för de senaste 14 dagarna, till en applikation på internet. Jag ringer och lämnar ett meddelande på telefonsvararen på diabetesavdelningen. När läkaren en stund senare ringer upp kan hon se all data jag laddat upp och vi kan tillsammans diskutera oss fram till vilka förändringar som ska göras för att sonen ska få ett jämnare blodsocker. Läkaren skriver även ut ett recept på en produkt som vi ska testa. Efter samtalet loggar jag in med Bank-ID på apotekstjänsten på nätet och beställer den nya produkten. Produkten kommer att levereras hem till mig imorgon med bud.

 

Det hela har inte kostat mig en krona, jag har inte behövt åka någonstans och jag har tagit upp minimalt av läkarens tid. Allt har skötts digitalt och på distans, men jag har fått hjälp med att förbättra omvårdnaden av min son.

 

Jag arbetar som projektledare på C.A.G Healthcare och jag driver projekt där vi utvecklar IT-system för vården. Vi på C.A.G Healthcare har inte byggt systemet som jag beskriver ovan, men vi har till exempel byggt Infektionsverktyget som används för att lagra och visa information om vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning. Infektionsverktyget används idag bland annat för att följa upp fall av Covid-19. Jag har jobbat med vårdrelaterade IT-system de senaste 15 åren och jag brinner för det jag gör. Jag vill bygga verktyg som underlätta för vårdpersonalen att göra sitt jobb och som skapar säkrare och mer lättillgänglig vård för patienterna. Om vi i framtiden ska kunna tillhandahålla mer vård med färre resurser så måste IT-systemen underlätta och stötta vårdpersonalen i sitt arbete och inte bli en belastning som gör att man inte hinner med patienterna.

 

Vid pennan/Nina Dahlin, senior projektledare C.A.G Healthcare

Kontaktperson

Annika Rogneby

+46 70 687 33 08

annika.rogneby@cag.se

X
X