Vem äger din hälsa?

Förra veckan var det äntligen dags för C.A.G Healthcares event på temat ”Vem äger din hälsa”! En mycket trevlig kväll där branschkollegor och konsulter från C.A.Gs bolag inom Hälsa, vård och omsorg samlades för att mingla, umgås och diskutera viktiga frågeställningar som vi möter dagligen inom våra uppdrag. Inbjuden talare var Tobias Perdahl, som bjöd på ett brett perspektiv med sin erfarenhet som både läkare och vårdentreprenör.

Vem äger din hälsa?

Vem äger din hälsa? 4032 1714 C.A.G

Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården erbjuder många möjligheter, men också ett antal frågeställningar som måste hanteras med stor omsorg. Vem som ”äger” en individs hälsoinformation är ett exempel på det. Är det individen själv, hälso- och sjukvården, eller någon annan myndighet? Vad det finns för möjligheter, och svårigheter, med att kunna hantera sin hälsoinformation digitalt, och kanske till och med kunna dela den med vården, myndigheter, anhöriga eller privata företag, är ett annat. Viktiga frågeställningar som vi som arbetar med eHälsa regelbundet ställs inför inom våra olika uppdrag.

Kvällens talare var Tobias Perdahl. Tobias är akutläkaren som varit med och grundat Doktor24, där han nu är medicinsk chef. Han driver också Vårdmaktpodden, där han intervjuar inflytelserika personer inom hälso- och sjukvården. Tobias talade om de många goda idéer som uppstår inom hälso- och sjukvården, och hur viktigt det är att ta vara på, sprida och accelerera dem. Han belyste de utmaningar som idag finns med att implementera nya lösningar i hälso- och sjukvården, exempelvis med de långa ledtider som finns. Tobias bjöd också på sina tankar kring hur framtidens digitala vårdmöte ser ut.

Antalet digitala vårdkontakter ökar och är redan del av mångas vardag. Olika digitala och digifysiska koncept har stor potential att kunna möta vårdens tillgänglighetsutmaningar, bland annat genom att göra det möjligt att möta fler patienter snabbare genom asynkron dialog. Kontakten kan då ske på individens villkor, utan att behöva befinna sig på samma plats vid samma tidpunkt.

Fulla av inspiration och med många spännande tankar samlades vi sedan runt ett antal diskussionsstationer. Bland annat diskuterades hur individens förväntningar på vården förändras när mycket i vårt liv hanteras digitalt. Naturligtvis avhandlades också den viktiga frågan om balansen mellan de möjligheter som skapas med digital teknik och personlig integritet. Dessutom diskuterades hur vi kan skapa förutsättningar för preventiv vård och hur digital teknik kan möjliggöra det. Varför talar vi idag så mycket om sjukdom, när vi istället kan tala om hälsa?

 

Kontaktperson

Åsa Landén Ericsson

+46 70 208 64 90

asa.landen@cag.se

X
X