Begripliga begrepp och tydliga termer

Begripliga begrepp och tydliga termer 1920 1280 C.A.G

Pratar ni ofta förbi varandra på jobbet? Har ni olika definitioner eller använder flera ord för samma sak? Då behövs arbete med terminologin – begreppen, termerna och definitionerna. Men vad innebär det egentligen att arbeta med terminologi – begrepp, termer och definitioner? Hur analyseras och definieras begrepp? Hur skiljer sig termer från vanliga ord? Vilken metodik bör man följa i terminologiarbetet? I vår grundkurs i terminologi ges svaren på dessa och många andra frågor.

ÖVERSIKT

I allt fler sammanhang blir terminologiarbete viktigt – så att data kan jämföras och överföras och inte minst så att personer kan förstå varandra inom, utom och mellan organisationer! Men vad innebär det egentligen att arbeta med terminologi – begrepp, termer och definitioner? Hur analyseras begrepp? Hur analyseras och definieras begrepp? Hur skiljer sig termer från vanliga ord? Finns det etablerad praxis och vilken metodik bör man följa i arbetet? I vår grundkurs i terminologi ges svaren på dessa och många andra frågor.

Grundkursen tar upp grundläggande terminologilära och ger en ”terminologisk verktygslåda” som går att använda i många olika sammanhang. Kursen utgår från metodik (standardiserad enligt ISO) för hur begrepp kan analyseras, definieras och illustreras i diagram. Vi diskuterar också termer och hur de ser ut och hur de kan hanteras för olika målgrupper, i olika sammanhang. Dessutom ingår en introduktion till hur terminologiarbetet kan motiveras och organiseras inom och mellan organisationer.

Kursen vänder sig till alla som behöver ha ordning och reda i sin information och hantera terminologi inom en organisation eller ett projekt, till exempel informatiker, projektledare, språkvårdare, kommunikatörer, teknikinformatörer, verksamhetsarkitekter, kravanalytiker, testare, informationsmodellerare, översättare och tolkar.

KURSINFO

Kursinformation för nedladdning [PDF]

Kursanmälan
Det finns för närvarande inga schemalagda kurstillfällen.
X
X