IoT och molnteknologi skapar framtidens smarta maskiner

Ett värmekraftverk

I ett projekt kallat IOTSP – Industrial Internet of Things Services and People – samarbetar C.A.G Mälardalen med Mälarenergi, ABB och forskningsinstitutet RISE SICS Västerås för att utveckla framtidens smarta enheter och maskiner. Målet är att ta fram ett antal demonstratorer för att visa på de stora möjligheter som kan skapas för svensk industri.

IoT och molnteknologi skapar framtidens smarta maskiner

IoT och molnteknologi skapar framtidens smarta maskiner 1162 563 C.A.G

Projektet startade i början på 2016 och kommer att pågå under tre år där arbetet är uppdelat i sprintar på vardera sex månader. Man arbetar agilt och efter varje sprint utvärderas de olika teman som binder samman teknologierna i projektet. Exempel på dessa är integration, användarvänlighet och service.

I den första sprinten samlades stora mängder data in för att analysera beteendet hos Mälarenergis värmekraftnät i Västerås, i syfte att optimera driften i det lokala kraftverket. I snart avslutade sprint 2, där C.A.G Mälardalen varit involverad, har informationen som erhållits från de olika mätpunkterna överförts till molnet och där integrerats med ABB:s automationssystem 800xA.

”Vi har arbetat med C.A.G eftersom de har expertis och erfarenhet inom både 800xA och molnbaserad mjukvara. De har hjälpt oss att koppla in informationen vi får från de olika givarna, via Microsofts IoT-hub, med vårt automationssystem”, säger Mikael Rudin, global product manager på ABB.

Resultatet är en molnbaserad applikation för analys och visualisering i realtid av värmenätets egenskaper. Användarna kan sedan få tillgång till denna ”live-data” via stationära eller mobila enheter.

Kontaktperson

Tomas Täuber

+46 70 841 86 69

tomas.tauber@cag.se

X
X